WordPress Plug-in: Contactform7 maximum aantal reacties

Als je website met WordPress gebouwd is kun je met ContactForm7 op een snelle manier een formulier op je eigen website zetten. Standaard mailt deze alleen de ingevulde gegevens. Mocht je het formulier als een soort “aanmeldingsformulier” willen gebruiken, dan kan dat door de plug-in Flamingo te installeren.

Maar zit je nu bijvoorbeeld door de Corona-maatregelen met de verplichting dat maximaal 30 personen zich moeten kunnen aanmelden, dan bieden deze beide plug-ins deze mogelijkheid niet.

Ik heb een plug-in gemaakt waarmee dat wel kan. Elke ingezonden reactie wordt dan als één aanmelding geteld. Met Flamingo kun je reacties verwijderen (als het spam is) of als mensen zich afmelden, zodat je ervoor kunt zorgen dat mensen zich kunnen inschrijven als er nog ruimte is.

Ik kreeg de aanvullende vraag of ik ook iets met een veld in een formulier kan doen. Je kunt namelijk in een formulier aangeven: ik wil met x aantal personen komen. En als je daar 5 invult, dan geldt 1 ingezonden formulier ineens voor 5 aanmeldingen. Ook dat zit nu in deze plug-in!

Het vraagt enig “technisch inzicht” om het werkend te krijgen. Je kunt de code downloaden op deze locatie: https://github.com/lordofcode/wordpress.plugin.contactform7.maxmessages

Klik op de groene knop en kies daar voor Download ZIP. De bestanden worden dan in 1 ZIP-bestand op jouw computer opgeslagen. Pak het zipbestand uit (bijvoorbeeld met 7-Zip) en maak dan via FTP verbinding met jouw website (bijvoorbeeld met FileZilla).

Ga dan op jouw website naar de map wp-content/plugins en maak daar een map contactform7maxmessages aan. Kopieer je bestanden naar deze map.

Log vervolgens in wp-admin op je website. Ga naar Plugins. Er is nu een item “S4U Contactform Max Messages” bij gekomen. Klik daaronder op “Activeren” of “Activate”.

Ga vervolgens naar jouw aanmeldformulier. Klik op het tabblad “Additional Settings” en voeg de volgende eigenschap toe:

s4u_max_reactions:30

Daarmee beperk je het aantal aanmeldingen naar maximaal 30 stuks.

Hiermee tel je dus elk ingezonden formulier als 1 aanmelding. Heb je hier een eigen veld voor? Ga dan naar “Instellingen” of “Settings”. Je ziet dat hieronder een sub-menu Contactform Max Messages toegevoegd is. Door daar op de klikken krijg je in het rechter scherm al je ContactForm 7 formulieren, waarbij je kunt aangeven of elke reactie als 1 geteld moet worden of dat je een bepaald veld in het formulier hiervoor moet gebruiken.

Vergeet niet op het tabblad “Additional Settings” ook de Flamgo-items toe te voegen! Hieronder een voorbeeld, meer informatie is hier te vinden: link. En ook ContactForm 7 heeft nog bepaalde instellingen die je misschien kunt gebruiken. Zo kun je namelijk ook bijvoorbeeld aangeven dat er geen e-mail verzonden hoeft te worden: link.

flamingo_email: “[your-email]”
flamingo_name: “[your-name]”
flamingo_subject: “[your-subject]”
flamingo_message: “[your-message]”

Controleren of het werkt? Pas bij een formulier de waarde van bijvoorbeeld 30 aan naar 1, verstuur een bericht en controleer of, als je het nogmaals probeert en dus nummer 2 zou versturen, of je de foutmelding krijgt dat “Het is niet meer mogelijk te reageren/in te schrijven.”.